Viewing entries in
Renovation

Mestouran Restaurant

Project Information

Project Name: Mestouran Restaurant
Location: Tehran,Iran
Type: Renovation
Architecture firm: Pargar Architecture and Design
Architect in charge: Behzad Heidari, Shirin Samadian
Design team: Nastaran Hadidi Masouleh, Shima khosh pasand, Elina Vazin fard
Date: 2017- 2018
Site area: 700 sqm
Built area: 250 sqm
Executive manager: Mohamad Reza kazemi
Supervisor: Behzad Heidari
Construction: Mohamad Reza kazemi
Structure: Jalal-al-din Sajadian
Electrical: Mahdi Ghandilzadeh
Mechanical: Kianoush Mohammadi
Client: MMT
Photographer: Hossein Farahani

Awards:

-Candidate Project in old and new category- 2A Asia Architecture Award 2018

Sahre:

The white office

cover.jpg

Project Information

Project Name: The white office
Location: Tehran,Iran
Type: Office
Design Type: Renovation
Architect in charge: Elham Ebrahimi,Mojtaba Mirhosseini
Date: 2018
Built area: 200mxm
Supervisor: Kamran Khazraie
Client:Bazargan Kala Company
Photographer: Hossein Farahani

Share:

Residency of the Manouchehri Foundation and Institute for Historic Cities

17.jpg

Project Information

Project Name: Residency of the Manouchehri Foundation and Institute for Historic Cities
Location: Kashan, Iran
Type: Residential
Design: Parisa Manouchehri Design Studio
Architect in charge: Parisa Manouchehri
Project Description: Restoration and renovation of a -140year-old house in the historic center of Kashan, Iran, for the Residency of the Manouchehri Foundation and Institute for Historic Cities: a local NGO and research center for the protection, preservation and promotion of historic places.
Site area: 967 square meters / 10,408 square feet
Construction Consultant and Contractor: Akbar Helli | Abniyeh Consulting Co
Restoration Consultant and Heritage Supervisor: Hamidreza Ziarati
Mechanical Engineer: Hossein Nourmohammadi | Khatam Design and Development Consulting
Electrical Engineer: Seyyed Ahmad Seyyedi | Elektronovin Consulting
Site Manager: Akbar Arezegar
Drawings: Vahid Parhizkary
3d Drawings: Mohammad Amin Eslami
Client: The Manouchehri Foundation
Photographer: Hossein Farahani

Awards:

-Architizer A+ award, Popular Choice Award in the category: Architecture+Preservation

Share:

Eghbal hospital façade

Project Information

Project Name: Eghbal hospital façade
Location: Tehran, Iran
Type: Healthcare, Facade
Design Type: Renovation
Architecture Firm: Thin line Architects
Architects in Charge: Mehdi Mousavinasab , Sudeh Akhondi
Design Team: Amir Saadat, Peiman Meidani,
Hamidreza Nikfarjam, Mohammad Aghayi
Date: 2015 – 2016
Site Area: 1000 sqm
Built Area: 1700 sqm
Civil engineer: Ali Karami
Construction: ThinLine Architect
Executive Manager: Mehdi Mousavinasa
Executive team: Mehdi Mousavinasab, Sudeh Akhondi, Shahin Ansari, Ismaeel Alizade
Supervisor: Eghbal Hospital
Client: Eghbal Hospital
Photographer : Hossein Farahani

Award:

-Finalist at Memar award 2017

Share:

Text description provided by the architects:

- The refractory façade brick was our choice as the main material considering that it was the commonest material in that neighborhood since long time ago and it is practically appropriate for the climate of the region.

- The undeliverable installations led us to the conclusion that our design should be fully flexible.

- We made a point of not worsening the disorganization and disorder of that crowded conjunction, as our main concern.

That was why we limited the number of materials and colors to an almost minimum. We also tried to simplify the elevation by devising a grid that was mostly affected by the layout of the windows.

- The concept then turned on some waving brick band pattern that follows the grid direction and blends in pleasantly with the windows array.

- The balcony on the 3rd level had to be covered in a way that would let light and wind pass through but limit the view so that the ventilation equipment wouldn’t clash with the elevation.

That was why we went for a kind of expanded mesh which was made from aluminum and provided the façade with some mysterious features.

- Finally, we decided to organize the stores’ signboards by a shared dark aluminum background.

The brickworks was a great engagement for the designers. We have several types in our historical architecture but what if we want to have a modern texture? We had two surfaces that was planned to cover by a brickwork. We decided to delegate one surface to experienced and skilled workers and they made us disappointed. Then we tried different type of brickwork for the other surface and finally find one more appropriate.

Yast Khaneh

Project Information

Project Name: Yast Khaneh
Location: Safaeiye, Yazd, Iran
Type: Residential
Design Type: Renovation
Architects in charge: Mohammad Khavarian, Amir Shahrad
Design Team: Sadaf Ghanavizbaf
Date: 2014 - 2016
Site Area: 800 sqm
Built Area: 1300 sqm
Civil Engineer: Eng. Shahin Abbasi
Mechanical Engineer: Eng. Ehsan Alvansaz Yazdi
Electrical Engineer: Eng. Mohhebolkhames, Eng  Mirzaee
Construction: Mohammad Moshref
Supervisor: Amir Shahrad, Mohammad Khavarian
Client: Mrs. Rassaf
Photographer: Hossein Farahani

Award:

- Finalist in Memar Award, in the category of Renovation, 2016
- Shortlisted in Asia architecture award, in old and new category, 2016

Share:

Text Description Provided By The Architects:

The project is a ten-year old residential building in new context of city of Yazd that was referred to the architect during the final stages of reconstruction by another team, due to client’s dissatisfaction with the outcome.We started the process with evaluation of the improper functions Juxtaposition and proceed to problems like lack of harmony, identity and unity in building facade (just like other buildings in Yazd new city textures).

Regarding the building location on the corner of a junction and having two western and northern facades, an accrete idea for optimum revitalization of the interior and exterior, by means of a proper method, which can fulfill the client and the architect requirements has been quested.The client’s initial demand was privacy while having a vivid court. Through several meetings with them and exploring their viewpoints toward old ethnic houses in Yazd, this notable point stands out that contemporary people who are living in Yazd today, still have the same life style and image of “home” as past.

This point make us design nowadays needs of a family in Yazd like privacy, public and private courts and spaces, open and semi- open spaces in the form of today needs of a family. With respect to the two west and north faces of the lot and climatic analysis, and the western face being longer, we concluded that most of the spaces will receive sunlight from west side, facing the street. Finally with manipulation a skin, we reached to spaces between the skin and the building as semi- open yet covered spaces that supply privacy while adding area to the house.

For example, we transformed the issue of windows overlooking the street into windows overlooking the courtyard. The skin is prolonged on the western face with same height to the building that provides shadow on the west side. In addition, we located the residential western spaces behind the skin and by creating a corridor, not only providing daylight but also heightening the physical connection to the courtyard and amplifying the house entrance. Inside of the house there was a high atrium which we applied as a filter to divide the house into northern and southern areas that the northern part contains private spaces like kitchen, living room, and bedrooms while the southern houses public spaces like guest room and hall overlooking the courtyard.

 

Golestan Office Building

Project Information

Project Name:  Golestan Office Building
Location: Ashrafi Esfahani street, Tehran, Iran
Type: Office
Design Type: Renovation
Architects: Morteza Rahbar, Ehsan Hatami
Date: 2014
Construction Manager: Kazem kazemzadeh
Construction: Majid Nouhi
Civil Engineer: Omid Pashafar
Mechanical Engineer: Hossein Shahnazari
Electrical Engineer: Farivar Saffari
Client: Golestan Co.
Photographer: Hossein Farahani

Share : 

 

Golzar Ettesal Showroom

Project Information

Project Name: Golzar Ettesal Showroom
Design Type: Interior Design and Renovation
Type: Commercial
Location: Paydarfar st, Tehran
Architecture Firm: Dash Consulting Engineers
Architectural Design Team: Reza Eslami, Amirhosein Rostami, Mojtaba Mirhoseini
Built Area: 170 m²
Supervisor: Dash Consulting Engineers
Construction: Houman khorsandi
Client: Golzar Ettesal Co.
Photography: Hossein Farahani

Share :

 

Kaveh House

Project Information :

Project Name:  Kaveh House
Location: Tehran, Iran
Type: Residental
Design Type: Renovation
Architecture Firm: Pargar Architecture & Design Studio
Architects in Charge: Behzad Heidari, Shirin Samadian
Design Associate: Saloomeh Mohammadi
Date: 2013
built Area: 1,400 sqm
Structure: Jalaledin Sajadian
Mechanical Consultant: Arash Mojabi
Electrical Consultant: Mehdi Ghandilzadeh
Construction: Mohammadreza Kazemi
Construction Associate: Rouzbeh Nahidi
Client: Bagher Fouladzadeh
Photographer: Hossein Farahani

Share : 

Text Description Provided By The Architects:

This work is an example of preserving valuable buildings in Tehran while the majority of development usually consist of breaking down old buildings to produce new residence. 20-year old existing 3 story house including one basement and 2 living floors, located in a narrow valley in one of the crowded neighborhoods of Tehran suffered from dim , dark living areas , old facilities and materials both interior and exterior. so it turned out to be a whole renovation project including structural and mechanical system repairs and extending by adding the third floor as a private flat.

First step was to design integrated plans to create more open and livable space. The most problem of darkness was in the middle of  plan caused by the length of the built area. The main concept of design was inserting light and color inside the building and this was achieved by a skylight above a void  as the core of the house. Other living areas arranged around this core, first floor hosts public activity areas  while the private rooms and related service areas located in second floor .third floor flat cuddled the skylight as a private yard. The shape of tree routes in skylight shows the transformation between skylight to the yard.

Tehran’s fast development raises many problems such as less green space , as seen most of the balconies are unused areas in apartments. House interaction with green space was another design concept.  2-layered south façade provides balconies in second floor to be used by private rooms and a public porch to integrate the yard and living areas located in first floor . roof garden expands the green space through the built area. Setting back about 2 meters from façade line allowed us to provide daylight and green space for the basement which is allocated to fitness facilities, parking and service areas.

Façade design and materials indicate the Iranian traditional architecture with some differences in detail to make it compatible with today’s life. Brickworks in North Façade was designed to shape the curved form of entrance ,by a closer look you see glass openings come along the bricks which reminds the water flowing in the sand to create a sense of local nature.

 

Tehran Children Hospital

Project Information

Project Name: Tehran Children Hospital
location: Taleghani St, Tehran
Design Type: Renovation
Type: Public
Architects: Mehdi Mousavi Nasab, Soudeh Akhoundi
Design associates: Mohammad Reza Aghaie
Date: 2014
Construction Team: Sam Architecture Group
Project Manager: Peyman Jani
Client: Tehran Children Hospital
Photographer: Hossein Farahani

Share: